keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Kivikaudesta ajanlaskun alkuun


Yksi Kotkan Höyterin hautaröykkiöistä


Pitkä aika ehti taas kulumaan viime julkaisusta. Elämä on näin nuorella sukututkimusharrastajalla niin hetkistä, ettei oikein ehdi kaikkiin askareisiin perehtymään. Tämäkin projekti on ollut mielessä ja itseasiassa Kouvolan kirjastossa 16.1. Suomen Säkkijärvi-seuralle pitämääni esitelmää voisin hieman poimia laajemmin tänne blogiin.

Kivikaudesta


Karjalan kannaksen vanhin ajoitettu löytö on Antrean verkko, jonka paikan löysi Antti Virolainen kaivaessaan ojaa suoniitylle 1913. Paikalta löytyneet esineet Antti näytti Theodor Schvindtille ja paikalle tuli Sakari Pälsi telemään tarkempia kaivauksia. Sittemmin verkon iäksi on saatu radiohiiliajoituksella 8450 eaa. eli verkkoa on käytetty jääkauden jälkeen mesoliittisella kaudella. Säkkijärveltä sekä Ylämaalta on löytynyt hyvin paljon merkkejä kivikautisesta asutuksesta. Mesoliittisen kauden ja myöhemmän kampakeraamisen kauden asuinpaikka-, irto-, ja hautalöytöjä on saatu Urpalanjoen, Vilajoen, Santajoen ja Tervajoen (Polevaja) laaksojen varsilta, paikkoina mm. Salajärven Peltola, Laisniemen Sillanmäki, Rummun Harju ja Pahaoja. Sama kaava on myös Virolahdella, suuri osa löydöistä sijaitsee Vaalimaan- Pyölin- ja Ravijoen laaksoissa ja mesoliittisia asuinpaikkoja on löytynyt Repokivenkankaan alueelta. Venäläiset tutkijat ovat myös löytäneet uusia ja merkittäviä mesoliittisia paikkoja Nisajoelta (Culkovka). (Kerkko Nordqvist ja Oula Seitsonen : Muinaistutkija 2/2007: Äyräpään jaPälsin jäljillä - Arkeologisia tutkimuksia Säkkijärvellä ja Vahvialassa)

Kampakeramiikan kausi


Kampakeraaminen kausi 4200-2000 eaa. on hyvin löytörikasta Suomessa, myös entisen Säkkijärven alueella.  Löytöpaikkoina entiseltä Säkkijärveltä on mm. Alaoutilan Nekanharju, Hämäläisen Hevonuitti (myöhemmin saman alueen venäläisten Holmogorskoe), Kirkonkylän Meijerimäki ja Suupäälän Vattainharju. Esimerkkinä Hevonuitin asuinpaikalta on löytynyt kodan jäänteet ja kolme liettä. Venäjän ja Suomen väliselle rajalle jäivät Villasiinpolven ja Salajärven Peltola. Kampakeraamiselle aikakaudelle tai sen loppuun ajoittunevat myös Luumäen- ja Lappeen alueen kalliomaalaukset.

Nuorakeramiikan kausi


Myöhempi nuorakeraaminen aika 2500-1300 eaa. jatkui vielä täällä alueella kun Tanskassa alkoi jo pronssikausi. Tältä aikakaudelta on löytynyt mm. Lahnajärveltä reikäkirves, Virolahden Mattilasta piiukko, Laisniemen Sillanmäeltä oikokirveitä ja vasarakirveen jäljitelmä - kirves joka on tehty paikallisesta kivimateriaalista, mutta on malliltaan eurooppalainen. Alaoutilan Nekanharjulta löytyi suippohamarainen kirves. Ja ehkä tärkein kaikista löydöistä, Ravin hirvenpää, joka on tehty Äänisen alueen viherliuskeesta, ajoittuu aivan Säkkijärven kivikauden loppuun Kiukaisten kulttuurin ajanjaksolle, kuten myös samalta alueelta 1. maailmansodan aikaisista juoksuhaudoista löytyneet nuorakeraamiset astiat (Ravi 1 ja Ravi 2 13-17 m mpy). Kuten mainitsin niin on huomattavaa, että kaikissa Säkkijärven alueen löydöissä aina Suo-Anttilan löytöihin asti on se, että ne sijaitsevat jokien varrella tai suurempien järvien rannoilla. Koska esimerkiksi Urpalanjoen yläjuoksulta Suo-Anttilasta sekä alajuoksulta Säkkijärven alueelta on tehty huomattavia löytöjä, voidaan olettaa että löytörikasta aluetta on koko joen matkalla. Kivikautiset kohteet vain odottavat vielä löytäjiään.

Hirvenpääidoli löytyi 1800-luvun lopulla Santajoen Pukin kylästä kun Juhana Matinpoika Ravi havaitsi esineen peltotöitä tehdessään. Juhana toimitti esineen Säkkijärven kauppiaalle Juhani Mutrulle myytäväksi, mutta hän antoi sen lapsilleen leikkikaluksi. Arkeologi A.M. Tallgren sai kuitenkin kuulla hirvenpäästä muinaiskalujen keräilijä K.A. Lindströmiltä ja lunasti sen kauppiaalta Muinaismuistoyhdistykselle. Esineen iäksi arvioidaan 1750−1500 eaa. http://www.kansallismuseo.fi/fi/kansallismuseo/opetus/opetuspaketit/esihistoria/tietoa/kivikausi/14

Ristiinan Kitulansuosta on löytynyt ohranjyvä joka ajoittuu tämän kauden loppuun 1370 eaa. Tammion hiidenkiuasta on myös ajoitettu ajalle 1500 eaa. joka viittaa siihen, että merenkäyntiin vahvasti liittyvät röykkiöhautaukset alkoivat näihin aikoihin.


Pronssikausi



Pronssikirveet ovat Kannaksen alueella hyvin harvinaisia, ainoastaan kaksi löytöä Kaukolasta sekä Vuokselasta. Lisäksi Räisälästä on löytynyt Ananjinon kulttuurin mukainen pronssikirveen muotti n. 800-500 eaa. Hautalöydöt ovat sen sijaan hyvin tyypillisiä tälle aikakaudelle, niitä on löytynyt pitkin rannikkoa ja saaristoa Tervajoelta (Bolšoje Pole), Viipurin edustan Essaarelta (Ostrov Peredovik), Iivanalasta, Säkkijärven Ristniemestä (Krestovyj), Virolahden Orslahdelta, Pitkäpaadesta ja Paatiosta, Haminan Hevossaaresta sekä Kotkan Höyteristä. Höyterin röykkiöstä löytynyt pronssinappi on peräisin Tanskan Själlannista ajalta 900 eaa., jolloin Tanska oli merkittävä kulttuurin keskus. Ympäri Kaakkois-Suomea tehdyistä sedimenttianalyyseistä on löytynyt merkkejä kaskiviljelystä, esim. Haminan Kuorsalon Suursuo ja Taipalsaari. Jatulintarhat eli Jerusalemit voidaan myös arvioida mahdollisesti pronssikaudelle vaikka niitä tiedetään tehdyn myöhemminkin. Ristsataman Korkeasaaressa on mahdollisesti Säkkijärveläinen Jatulintarha. Läntisessä Suomessa keskuksena näyttää olleen Satakunta ja Kokemäenjoen suistoalue joista selkeänä todisteena alueen lukuisat röykkiöhaudat, esim. Rauman Sammallahdenmäki

Esiroomalaiselta ajalta löytöjä tunnetaan erittäin vähän Suomesta, lähinnä rannikon alueen hautalöytöjä ja esimerkiksi Pernajan Malmsbystä löytynyt kauppiaan varasto, jossa oli raudasta tehtyjä tappikirveitä, sirppejä, keihäänkärkiä ja onsikirves. Mainittava löytö on myös Karjaan Lepinjärvellä, jonka kaivauksista on löytynyt juuri esiroomalaiselle aikakaudelle sijoittuvaa Morbyn keramiikkaa sekä viljelystä todistavia auranjälkiä. Suomen vanhimpana rautalöytönä pidetään Lapista Savukosken Sillankorvasta löytyneitä tikareita, jotka ajoittuvat n. 500 eaa. Etelä-Karjalasta Ruokalahdelta ja Taipalsaarelta tunnetaan lapinraunioita jotka voidaan ajoittaa tälle aikakaudelle.

Kaikkiaan voidaan olettaa että lukuunottamatta Nordic Stream-kaasuputken aiheuttamia tuhoja muinaisjäännökset Venäjän puolella ovat edelleen melko koskemattomia. Myös Suomen puolella on selkeästi vielä lisää löydettävää etenkin entisen Ylämaan alueella ja Pekka Siiropää ja Selänala-työryhmä onkin tehnyt huomattavan määrän löytöjä pääosin Luumäen alueella. 

2 kommenttia:

  1. Hei Toni! Olen Sirkjärven Hovien ja Kierojen jälkeläinen ja olen myös etsinyt juuriani ja olin yllättynyt, kun suora äitilinjani veikin Suo-Anttilan Laapakselle. Esiäitini Anna Yrjöntytär s.1726/27 nai Henrik Juhanpojan Säkkijärvellä, joka oli silloin Kälviäisillä. Olen etsinyt Annan syntypaikkaa turhaan. Olen ottanut DNA-testin, joka antoi matchin Ylämaalla asuvaan Helyyn,
    jolla myös Näppejä näkyi olevan suvussa. Nyt minulla onkin villi ajatus, jonka luulisin auttavan sinua, jos ei muuta niin tutkimaan lisää. Nimittäin toinen match vei minut Kälviälle Pohjanmaalle ja Ingalsuohon. Mitäpä, jos Ingalsuolta joku muuttikin sinne Luumäelle ja sitten he perustivat kaksi maatilaa, joiden nimiksi Ingilä ja Suo!!! Ajattelepa sitä!

    VastaaPoista
  2. Moi,
    Villi arvaus mutta tuo teoria ei saa minulta tukea. Nyt tutkitut Y-DNA tulokset noista Suo-suvuista näyttää olevan Karjalaista haploa Y-Z5038 joka on aika vahvasti Etelä-Karjalassa ja Viipurin ympäristössä. Suo tulee lisänimeksi koko eteläisen Luumäen ja Säkkijärven pohjoispuolen kattavasta erämaasuosta ja nämä Laappaat ja muut suokylät olivat aivan Säkkijärven ja Virolahden jakavan Urpalanjoen yläjuoksun takamailla, siitä eteenpäin ei ollut kuin suota, metsää ja vettä vaikkakin Lappee laajeni Salpausselkää pitkin ja muodosti 1600-luvulla Luumäen pitäjän.

    VastaaPoista