torstai 30. huhtikuuta 2015

Paikkojen nimistöstä

Paikkojen nimistöstä 


Nyt Vapun kunniaksi on vuorossa edellistä huomattavasti tylsempi bloggaus. Paikannimistöstä voidaan päätellä joitakin yhteyksiä tai paikan merkityksiä ajalta ennen karttojen tai maakirjojen luontia. Kansalaisen Karttapaikka-palvelusta on mahdollista hakea nimistöstä sanoja asteriskeja käyttäen. Lisäksi luovutetulta alueelta voi hakea nimistöstä Karjalan Kartat-palvelusta. Talonnimiä löytyy myös vanhoista kirkonkirjoista. Haun voi tehdä esim HisKi:ä käyttäen. Keräsin muutaman mielenkiintoisen ja mielestäni erikoisemman nimen ja tein haun koko Suomen alueelta vastaavista nimistä. Tässä joitakin tuloksia:


1. Anttila


Selkeästi laajalle levinnyt Etelä-Suomen juttu. Tästä nimestä ei juurikaan saa mitään erikoista irti muuta kuin selvityksen millaisilla alueilla Antti-etunimeä on käytetty.


2. Montonen


Vähän edellistä pienempi hakutulos. Selkeästi havaittavissa nimen yleisyys Keski-Suomen vesistöalueella aina Saimaalta Kallavedelle. HisKi-haulla vanhoista kirkonkirjoista Montola-muotoa Kirvussa, Lammilla, Laukaalla, Joroisissa, Mikkelissä ja Anttolassa. Montonen vain Lappeella.



3. Jurkkola


Mielenkiintoinen tulos. Nimistöä melko paljon, mutta maantieteellisesti melko pienellä alueella, paria poikkeusta lukuunottamatta. Kaikki HisKin haut Iitin alueella.

4. Lyijynen


Sama kuin edellinen, kaikki nimet Lappeen alueella, pari lähellä olevaa Mikkelin suunnalla. HisKi kirkonkirjojen haulla talon- tai paikannimenä vain Lappeella ja Säkkijärvellä.

5. Mättö


Selkeästi vain Lappeen alueelle tyypillinen nimi. HisKi kirkonkirjojen haulla talon- tai paikannimenä yleinen Lappeen, Säkkijärven ja Viipurin alueella. Mättölää löytyy Kymistä.

6. Sokura


Lappeen alueelle tyypillinen nimi. HisKi-haulla nimi löytyy vain Lappeelta, Luumäeltä sekä Sokuranmaa-nimellä Antreasta.




7. Lensu


Edellisen tapaan Lappeen alueen nimi paria poikkeusta lukuunottamatta. HisKi vahvistaa asian.

8. Hermunen


Lappee-Mäntyharju akselilla tavattu nimi. Jonkun verran vastaavuuksia Turun lähistöllä. HisKin mukaan nimeä vain Luumäellä sekä vanhan Säkkijärven alueella.

9. Laapas


Erikoisuus, joitakin muunnoksia nimestä tavattavissa Saimaan vesistön alueella. Talon nimenä vain Luumäellä.

10. Ihaksela


Ihaksi löytyy myös Loimaalta. Tällä nimellä saattaa olla myöhempi historiallinen yhteys. Muuten nimi käytössä vain Lappeen ja vanhan Säkkijärven alueilla. HisKin mukaan oli nimenä myös Kirvussa, Antreassa ja Sortavalassa. Karjalan nimistöhaku vahvistaa asian, nimeä Räisälässä ja Harlussa, muinaiskarjalaisella alueella.


11. Näppi


Nimeä tavataan myös Lohjan ja Tampereen (Lempäälän) lähistöltä Lappee-Säkkijärven lisäksi. HisKi-haulla Käkisalmella Näpinlahti,  Räisälässä ja Sahalahdella Näppilä. Karjalan karttojen nimistöhaku vahvistaa nimistöt. Harlusta löytyy Näppilampi, Sortavalasta Näpinmäki.

Yhteenveto


Yhteenvetona voidaan mielestäni huomata kahta eri maantieteellistä linkkiä: Toinen suunta Karjalaan Laatokan rannalle, alueelle jossa muinaiskarjala sijaitsi. Toinen yhteys taas vie Saimaan vesistöalueelle Salpausselän pohjoispuolelle samaan suuntaan josta ko. aluetta karjalan suunnasta muinoin asutettiin.

Nimistöissä on muutakin mielenkiintoista jotka voivat viitata lähiympäristön historiaan tai paikkojen käyttöön. Alla muutamia mielenkiintoiseksi havaitsemiani paikannimiä Suo-Anttilan lähistöltä:

Lammasvuori
Harakkaruukki
Rapamäki
Noidanniemi
Noidanvuori
Näpiäismäki
Palaneenmäki
Jumalantekemäaho
Kirskivenmäki
Kivisillanvuori
Ruumiinristinkallio
Ristikallio
Rautamartin kangas
Ukkovuori
Iso-Känkkä
Haltiakorpi
Pyhännönruukki
Uksvuori
Linnavuori
Vääntäjänmäki
Lusikkomäki
Papuvuori
Vanhanmyllynmäki
Linnanmäki
Torvenmäki
Kalmastonkalliot
Kasakkavuori


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti